2025 Hindistan-Pakistan sınır çatışmaları, 24 Nisan 2025’te Cemmu ve Keşmir bölgesini ziyaret eden turistlere yönelik terör saldırısının ardından, Kontrol Hattı boyunca iki ülke arasında çıkan silahlı çatışmalardır.
Nükleer silaha sahip iki ülke arasındaki çatışmaların, ciddi boyutlara ulaşabilmesi endişeleri arttırdı.
Hindistan, saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutarken, iki komşu ülke arasında diplomatik kriz başladı.
Hindistan’ın Sindoor Operasyonu olarak adlandırdığı saldırı, 6 Mayıs 2025’te Pakistan kontrolündeki Keşmir’e yönelik füze ve hava saldırılarıdır. Hindistan, saldırıların “terörist altyapılara” yönelik olduğunu açıkladı. Ancak hedeflerin bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığı belirtildi. Pakistan Silahlı Kuvvetleri’nin verdiği bilgiye göre, aralarında çocukların da olduğu 31 sivil hayatını kaybetti. Pakistan saldırıları “asılsız” olarak nitelendirerek reddetti. Pakistan saldırıları kınayarak bunun haksız bir saldırı eylemi olduğunu belirtip “yerini ve zamanını kendilerinin seçtiği” bir misilleme saldırısı yapılacağını duyurdu.
Afganistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Çin ile komşu olan Keşmir bölgesi, jeopolitik açıdan önemli bir konumdadır.
Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlikler, iki ülkenin de bağımsızlıklarını kazandığı 1947’de başladı. İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint Yarımadası’nda Pakistan ve Hindistan, iki ayrı ülke olarak Ağustos 1947’de bağımsızlıklarını ilan etti. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bölgeler Pakistan’a, Hinduların yoğun yaşadığı yerler ise Hindistan’a bırakıldı. İngiltere, 1947’de Hindistan’dan çekilirken, nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Maharaja Hari Singh, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Bu karar, iki ülke arasında büyük sorunlara yol açan Keşmir sorununun başlamasına neden oldu.
Hindistan ile birleşme kararına Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Artan protestolar nedeniyle kontrolü kaybeden Maharaja, isyanı bastırmak için Hindistan’dan yardım istedi. Keşmir prensinin yardım talebine olumlu cevap veren Yeni Delhi yönetimi, isyanı bastırmak için askerleriyle bölgeyi işgal etti. Böylece iki ülke arasındaki ilk savaş, bağımsızlıklarından kısa bir süre sonra 22 Ekim 1947’de Keşmir yüzünden başlamış oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Pakistan-Hindistan geriliminin sıcak çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuyoruz. Biz olaylar geri dönülmez noktaya varmadan, diyalog yollarının açılması için her türlü gayreti gösteriyoruz” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, gerilimin tırmanmasını “çok korkunç” olarak nitelendirdi ve her iki tarafı da şiddeti durdurmaya çağırdı. Trump, “her ikisiyle de iyi geçiniyorum. Her ikisini de çok iyi tanıyorum ve bu sorunu çözmelerini istiyorum” diyerek “yardımcı olmak için yapabileceğim bir şey varsa, orada olacağım” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer parlamentodaki konuşmasında, İngiltere’nin “her iki ülkeyle de acilen temas kurduğunu” ve “diyalog, gerilimi azaltma ve sivillerin korunmasını” teşvik ettiğini söyledi.
AB Dışişleri Şefi Kaja Kallas, “bu savaş hiç kimse için iyi değil” dedi. Ayrıca, Avrupa’nın “arabuluculuk yapmaya ve tansiyonu düşürmeye” çalıştığını belirtti.
Haber: Dilara Baydi