Hitit üniversitesindeki akademisyenler öksürük sesinden teşhis koyabilen yazılım geliştirdi. Yapay zekâ destekli bu yazılım, 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilecek.
Hitit Üniversitesinden iki biyoistatistik uzmanı, bilgisayar mühendisi, göğüs hastalıkları uzmanı ve gastroenteroloji uzmanı solunum yolları hastalıklarını teşhis edebilen bir yazılım geliştirdi. Yapay zekâ destekli bu yazılım, insan seslerini matematiksel veri ve görüntülere dönüştürerek solunum yolu hastalıklarının teşhis edilebilmesine olanak sağlayacak.
Sağlıklı öksürüğü de ayırt edebilen bu yazılım 6 solunum yolu hastalığını teşhis edebiliyor. KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürük sesinin özellikleri yazılıma yüklendi. Yazılım, yüzde 91’in üstü gibi oranla hastalıklara doğru teşhis koyabildi. Yazılım projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, yazılıma binlerce ses verisi yüklendiğini, bu ses verilerine dayanarak yazılımın solunum yolu hastalıklarını yüzde 95 oranında teşhis edebileceğini söyledi.
Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.
Haber: Nihan Küçükkendirci