Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ortadoğu’da gerilim artıyor

İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıdan sadece 5 gün sonra bu kez İsrail İran’ı hedef aldı. Bölgede tansiyon yüksek seyrederken risk iştahının belirgin şekilde daraldığını görüyoruz.

İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıdan

İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıdan sadece 5 gün sonra bu kez İsrail İran’ı hedef aldı. Bölgede tansiyon yüksek seyrederken risk iştahının belirgin şekilde daraldığını görüyoruz. Yatırımcıların hafta sonu riskini almak istemeyebileceklerini de düşünürsek piyasaları baskının ön planda olduğu ve özellikle de bölgeden gelecek haber akışına hassasiyetin yüksek seyredeceği bir gün bekliyor. Hafta başından bu yana önemli bir varlık göstermekte başarılı olamayan TL varlıklar dün de farklı bir tablo ortaya koyamadı. Haftanın son işlem gününde açıklanacak olan piyasa katılımcıları anketi ise gelecek haftaki PPK toplantısı öncesinde; enflasyon, faiz ve kura dair güncel beklentileri yansıtacak.

Mart ayı piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için %44,2, 12 ay sonrası içinse %36,7 olarak gerçekleşmişti. Özellikle yıl sonu enflasyon beklentisinin TCMB’nin %36 olan tahmininin uzağında olduğunu düşünürsek beklentilerde bir bozulma olmaması para politikası açısından destekleyici bir zemin yaratacaktır. Aynı ankette üç ay sonrası için ortalama politika faizi tahmini ise %46,85 seviyesinde yer alıyordu ancak TCMB son toplantısında faizi %50 seviyesine yükselttiği için söz konusu tahmin güncelliğini yitirmiş durumda.

TL: ABD’de faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin bu hafta ortalamada zayıf bir performans sergilemesine neden olurken TL’nin de bu tablonun dışına çıkamadığını görüyoruz. Orta Doğu riskinin artması ise doğal olarak TL üzerindeki baskıyı artırabilir. Bugün piyasa katılımcıları anketindeki sonuçlar ise politika faizinin %50’ye çıkmasının ardından TL’ye bakış açısını biraz daha net bir şeklide ortaya koyacaktır. Hatırlanacağı gibi son açıklanan ankette yıl sonu USD/TL beklentisi 40,5 seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu beklenti ile kıyaslandığında mevcut TL faizinin yeterince cazip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul arka arkaya üç gün süren kayıpların ardından dün güne ılımlı bir zeminde başlasa da günün sonunda anlamlı bir iyimserlik oluşmadı ve arka arkaya dördüncü işlem günü de eksi bölgede noktalandı. İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından negatif bir açılış bekliyoruz. Endekste 9400 korunduğu sürece görünümde anlamlı bir bozulma olmayacağına dair düşüncemiz ise geçerliliğini koruyor. Ancak dün itibarıyla 9500 puanın altına sarkılmaya başlanması risk yaratırken hafta içindeki yükselişlerde sırasıyla 9700 ve 9850 puan seviyelerine takıldığımızı da unutmamak gerekir. Orta Doğu gerilimi ise aşağı yönlü riskleri bir üst seviyeye taşıyor. Özetle 9400’ün üzerinde olunması pozitif bir zemin yaratsa da artan riskler görünümü bulanıklaştırıyor.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 10378 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 10306, 10223, 10150 ve 10067 destek olarak izlenebilir. 10451, 10534, 10607 ve 10690 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 32.9228 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.89, 32.824, 32.758 ve 32.6925 destek olarak izlenebilir. 32.9555, 33.0215, 33.0875 ve 33.1535 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak Ünlü&Co

Hibya Haber Ajansı