Tekirdağ Malkara’da cinsel istismara uğrayan ve darp edilen, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 2 yaşındaki Sıla bebeğin dava süreci devam ediyor. Ölümüne ilişkin 5 sanığın yargılanmasına başlandı.
Kapalı görülen duruşma, Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Duruşmaya, annenin birlikte yaşadığı S.Ö. ile çocuklardan birinin babası K.A. getirilirken, diğer sanıklar bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşma, anne B.Y. (29), çocuklardan birinin babası olan komşu K.A. (32) ve annenin birlikte yaşadığı S.Ö. (57) hakkında Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, suça sürüklenen çocuklar G.K. (14) ve K.A. (13) hakkında ise Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaların birleştirilmesiyle başladı.
Sanıkların savunmasının alınmasının ardından tanıkların dinlenmesi ile devam eden duruşma, Heyet ara kararında, anne B.Y. ile suça sürüklenen çocuklar G.K. ile K.A’nın tutukluluğunun, suça sürüklenen çocuklardan K.A’nın babası K.A’nın adli kontrol şartının devamına karar verdi. Duruşmayı 5 Şubat Çarşamba gününe erteledi. Başka bir suçtan tutuklu diğer sanık S.Ö’nün de duruşma günü duruşmada hazır edilmesine karar verildi.
“Öyle bir dönemi yaşıyoruz ki artık çocukları koruyamıyoruz.”
Sıla bebek davasının duruşmasına bir çok siyasi, baro üyesi ve sivil toplum örgütü temsilcisi katılım gösterdi ve daha duruşma başlamadan adliye önüne geldi.
Çocukların Her Türlü Şiddet, İhmal ve İstismardan Korunarak Akıl, Ruh ve Beden Sağlıklarının Gelişimi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyonun bazı üyeleri de gözlemci olarak duruşmaya katıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, duruşma öncesi gazetecilere, Sıla bebek için, adalet aramak için Tekirdağ’a geldiklerini söyledi.
Gökçen, tüm Türkiye’nin Sıla bebek ve Narin cinayetini konuştuğunu söyledi.
“Bu iki cinayet üzerine TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmuştu. Bu araştırma komisyonunun çalışmaları doğrultusunda hepimiz, bütün milletvekilleri olarak da bu davaları yakından takip etmekle yükümlü hissediyoruz kendimizi. Ne yazık ki öyle bir döneme geldik ki, öyle bir dönemi yaşıyoruz ki artık çocukları koruyamıyoruz.”
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hukuk Kurulu Başkanı Helin Görgül;
‘’Sıla bebeğin yaşam hakkını, ağır ihmaller ve kasıtlarla elinden alanların cezalandırılması ve bu vahim olayda adaletin bir an önce tecelli etmesi için buradayız.’’
Sıla bebeğin adım adım ölüme sürüklendiği dehşet verici olay karşısında sessiz kalmanın mümkün olmadığını dile getiren Görgül, “Davaya müdahil olma talebinde bulunacak ve süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Sanıkların, hak ettikleri en ağır cezalara çarptırılmasını talep ediyor ve yargılamanın hızlı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Yaşam hakkını savunmak, adalet ve vicdan adına hepimizin sorumluluğudur. Bu mücadelede toplumun her kesimini dayanışmaya davet ediyoruz.” dedi.
“Kapalı bir görüşme yapılıyor. Çünkü yargılananlar arasında 18 yaşın altında suça sürüklenmiş çocuklar var.”
Duruşmanın başlamasının ardından Çocukların Her Türlü Şiddet, İhmal ve İstismardan Korunarak Akıl, Ruh ve Beden Sağlıklarının Gelişimi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu adına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş gözlemci olarak duruşmaya katıldı.
Özçağdaş, gazetecilere, kendisinin ve Tekirdağ Barosu adına bir avukatın davaya gözlemci olarak katılmasının önemli olduğunu söyledi. Sıla bebek ve bütün çocukların sesi olmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini aktaran Özçağdaş, “Kapalı bir görüşme yapılıyor. Çünkü yargılananlar arasında 18 yaşın altında suça sürüklenmiş çocuklar var. Çocukların ifadesi alındığından dolayı ben dahil Tekirdağ Barosu dahil dışarı çıktık. Davanın detayları konuşulacak, içeride takip ediyoruz, etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Sıla bebek için adaletin peşinde Türkiye’nin dört bir yanından hukukçular bugün Tekirdağ’da”
Türkiye Barolar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Bahar Gültekin Candemir de davanın ilk duruşmasına Türkiye Barolar Birliği olarak geldiklerini ifade etti. Davaya katılım taleplerinin reddedildiğini aktaran Candemir, davayı gözlemci olarak takip etmeyi sürdüreceklerini söyledi.
Candemir, Sıla bebek için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. “Tekirdağ Barosu ile TBMM Araştırma Komisyonundan vekilimizin talebi kabul edildi. Bizim talebimiz reddedilse de Sıla bebek için mücadelemiz devam edecek.” dedi.
Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün; ‘’Adaletin peşinde Türkiye’nin dört bir yanından hukukçuların bugün Tekirdağ’da.’’
Gürcün, baroların duruşmaya gözlemci olarak katılacağını ifade etti. “Bu gerçekten Tekirdağ Barosunun ve Türkiye’deki baroların mücadelesinin somutlaşmış bir biçimidir. Bu davayı başından sonuna takip edeceğiz. Şimdi içeride TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanımız davayı Tekirdağ Barosu adına izlemeye başladı. Bu açıdan gelinen aşama bizim açımızdan çok değerli ve bu anlamda da bu davaya sahip çıkan herkese çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
“Sanıklar ilk ifadelerinin aksine savunma yaptı”
Sanıkların mahkemede ilk beyanlarından uzaklaştığını ifade eden Avukat Ahmet Berksoy, “Farklı bir savunma geliştirdiler. Annenin ilk aşamada vermiş olduğu ‘çocuğun bezinde gördüğüm kan izlerini birlikte yaşadığım kişiye söyledim ve fakat onlar çocuktur bu tarz bir eylemi gerçekleştiremezler cevabını aldığı’ beyanından uzaklaşarak, çocuğun bezinde herhangi bir şekilde kan, iz, emareye rastlamadığını belirtti.” ifadesini kullandı. Berksoy, suça sürüklenen çocukların da ilk ifadelerinin aksine suçu işlemediklerine yönelik savunma yaptıklarını belirtti.
Duruşmanın ardından gazetecilere, bu suçu işleyenlerin en ağır cezayı almaları için ilk günden bu yana süreci takip ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyleyen Berksoy, suça sürüklenen çocukların birbirini korur şekilde bir savunma sergilediklerini ifade etti.
“Çocuğun anal bölgesinde DNA izleri olmasına rağmen duruşma esnasında çok daha farklı bir savunma geliştirdiğini gözlemleyebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Avukat Ahmet Berksoy, mahkemenin anne B.Y’nin akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair rapor talep ettiğini ve komşu çocuklardan K.A’nın babaannesinin de tanık olarak dinlenmesine karar verdiğini aktardı.
İstenen cezalar
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca anne B.Y, çocuklardan birinin babası olan komşu K.A. ve annenin birlikte yaşadığı S.Ö. hakkında hazırlanan iddianame Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesince, suça sürüklenen çocuklar G.K. ve K.A. hakkındaki iddianame ise Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
İddianamede anne B.Y. için “ihmali davranışla kasten insan öldürme”, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, “aile hukukundan doğan yükümlülüğün ihlali” suçlarından toplam 67 yıl hapis cezası talep edilmişti.
Suça sürüklenen çocuklardan K.A’nın babası K.A. hakkında “çocuğun cinsel istismarı”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından toplam 28 yıl 6 ay, anne B.Y’nin birlikte yaşadığı S.Ö. hakkında da “suçu bildirmeme, gizleme” suçundan 1 yıl 6 ay hapis istenmişti.
Suça sürüklenen çocuklardan G.K. için “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan toplam 66 yıl, K.A. hakkında ise “nitelikli cinsel istismar”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 48 yıl ile “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edilmişti.
Haber: Gupse MAMUH