Zenginliği ve çeşitliliği ile bilinen Çin kültürüne ait Kadife Çiçeği işçiliği tarihi…
2025 yılının başlarında Çin Medya Grubu (CMG) tarafından özel bir gala hazırlanmıştı. “Mutlu Yeni Yıl, Enerji Dolu Hayat” temasıyla düzenlenen 2025 Bahar Bayramı Galası’nda yerli ve yabancı izleyicilere görsel ve işitsel bir şölen sunulmuş ve kültür tanıtımı yapılmıştı. Galanın açılışı Çin geleneksel kültürünü ve ögelerini ön plana çıkardı.
Galada tarihten bu yana hala devam edilen bir çok sanat unsuru sergilenmiş ve dikkatleri üzerine toplamıştı. Qingyang makas sanatı, Dongming resim sanatı, Beijing ipek çiçek yazımı, Yangzhou kadife çiçeği işçiliği, Luoyang şakayık porseleni, Nanjing Yunjin nakışı ve Weifangûktrma sanatı gibi köklü el sanatları, seyircilere, Çin kültürünün mirasını tanıma fırsatı sundu.
Çin kültürü, modern dünyadaki en eski jeopolitik varlık olan Çin’in topraklarında yer alan, en zenginleri 10.000 yıl öncesine dayanan, çok çeşitli alanlardaki muazzam ve karmaşık başarıları kapsar. Gala aracılığı ile sanat anlaşıylarının estetik, çok emek ve zaman isteyen yönlerini sergilediler. Galanın ardından Çin kültürüne olan ilgi artış gösterdi. En çok dikkat çeken ise kadife çiçeği işçiliği oldu.
Yüzyıllardır üretimi devam eden kadife çiçeği işçiliği büyük ilgi görüyor. Çin saraylarını süsleyen bu zarif gelenek, saraylarda prensesler için üretilmeye başlanan bir saç aksesuarıdır. Fakat zamanla bu aksesuarlar bütün krallığa yayılmış ve cinsiyetsiz bir sanat haline dönüşmüştür.
El emeği saç tokası sadece bir aksesuar ya da araç olmaktan çıkmış ve geçmişin zarafetini bugüne taşıyan bir sanat eseri haline gelmiştir. Bir zamanlar yalnızca saray kadınlarının süs eşyalarında görülen bu tokaya ilham veren yer saray müzesidir. Çin İmparatorluğu’nun görkemli geçmişini yansıtan müze, sanatçılara hem estetik, hem tarihsel bir pusula sunuyor.
‘hobimizsanat’ isimli sosyal medya hesabından sanat içerikleri ile ilgili paylaşımlar yapan bir içerik üreticisi, ‘’Unutulmak üzere olan bir kültürün sembolü…’’ diyerek kadife çiçeği işçiliğini Türkiye’de duyuranlardan biri oldu.
‘’Usta bir el, ince bir iğne, ve sessiz bir bağlılık… Kadife çiçeği işçiliğiyle yapılan bu zarif parça, tarihin ruhunu taşıyan, kültürel miras, dokunuşla biçim alır. Ve her düğümde bir tarih saklıdır.”
Haber: Gupse MAMUH ELEN