Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bedran Özel: Bütün gençleri aktif siyasete davet ediyorum. (Ropörtaj haber)

Bedran Özel ile heyhaber.com ropörtaj: Çedaş için mücadelemiz devam ediyor.

Bedran Özel ile heyhaber.com ropörtaj: Çedaş için mücadelemiz devam ediyor.

Tülay Ataman: Bedran bey merhaba size birkaç sorum olacak. Siyasi yaşamımıza nasıl başladınız ve sizi bu alana çeken nedenler nelerdir?

Bedran Özel: Ben siyasi yaşamıma üniversiteye geldiğim zaman başlamıştım. Eee ben aslında Malatyalıyım. 3 yıl önce İzmir’e geldim. Üniversite okumak için geldim aslında İzmir’e. Geldikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye olmaya karar verdim. Çünkü. Bu toplum için bu vatan için bir şeyler yapma isteği doğdu. Bunu mesleki hayatım dışında siyasi arenada da yapmak istedim. Beni tetikleyen şey bu oldu aslında siyasi arenada genç yaşta aktif olup. Eee Hak, hukuk, adalet mücadelesi içerisinde var olmak istedim. Ve bu sebeple Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldum. Ondan sonraki süreçlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nde çokça görevler aldım. Gençlik Kolları düzeyinde akademi düzeyinde çokça görevler aldım. Ve yaklaşık 3 yıldır da aktif olarak siyaset yapıyorum. Bornova ilçesinde. Siyasi hayatım böyle başladı.

Tülay Ataman: Evet, peki ilçe başkanı yardımcısı olarak rolünüzü tanımlamamızı istesek nasıl cevap verir?

Bedran Özel: Bunu şu şekilde özetlemek istiyorum. Bu sadece Cumhuriyet Halk Partisi için değil, bütün siyasi partiler için böyledir. Bir genel merkez var ve genel merkezde siyasi parti lideri genel başkan var. Genel Başkanı 81 ilde temsil eden il başkanları var. Ve her ilçede Genel Başkanı yine temsil eden ilçe başkanları var. Yani bizim Bornova’daki ilçe başkanımız bugünkü ilçe başkanımız avukat Ertürk çapın aslında bornova’da Genel Başkanı temsil ediyor. Sayın Özgür Özel’i temsil ediyor. Biz onların yardımcısıydı. Aynı şekilde genel merkezde Merkez Yürütme Kurulu üyelerimiz var, genel başkan yardımcıları bunların aynı şekilde 81 ilde il başkan yardımcıları, yardımcıları ve ilçelerde ilçe başkan yardımcıları aynı şekilde bir temsile sahip benim görevim. Bu şekilde şu anki görevim. Şu an sosyal medyadan sorumlu ve sağlık politikalarından sorumlu ilçe başkan yardımcısıyım. İlçe hesabımızın sosyal medya hesaplarını yönetiyorum. Aynı zamanda sağlık politikaları hakkında çalışmalar yapıyorum. Bu şekilde özetlenebilir.

Tülay Ataman:  Evet, ben sorumu zannedersem biraz eksik sordum, siz işleyişi anlattınız bana. Ama ben sizin öznel olarak rolünüzü merak etmiştim. Yani etkiniz ne ölçüde oluyor?

Bedran Özel: Anladım.

Tülay Ataman:  Organizasyonlarda, projelerde sizin nasıl bir etkiniz oluyor ve nasıl bir lideriniz oluyor?

Bedran Özel: O zaman şöyle özetleyeyim, ben sosyal medyadan ve sağlık politikalarından sorumlu ilçe başkan yardımcısıyım. Genelde sosyal medya ve sağlık politikaları hakkında çalışmalar yapıyorum. Tabii ilçe düzeyinde siyaset yapanlar tabi firmaları indirebilirsiniz. Ilçe düzeyinde siyaset yapanlar için bir alanda sadece ya da yetkili olduğu bir alanda çalışma yapmakla kısıtlı değil, her türlü iş yapıyoruz. Ama şöyle özetleyeyim, öncelikle ilçenin karar mekanizmasında yer yer alıyoruz. İlçemizdeki düzenin örgütün düzeninin sağlanması konusunda yaptığımız toplantılarla ilçemizi bir yerde yönetiyoruz ve o anlamıyla karar mekanizmasında kız onun dışında. Resmi günlerde özel günlerde yapılan birçok faaliyette bizler genelde ön planda oluyoruz. Şöyle ön planda oluyoruz, aslında dışarıdan gözüktüğü gibi. Siyasette çok da ulaşılamayan isimler yok. Hele de Cumhuriyet Halk Partisi’nde. Bizler de o konuda gerek sokakta, gerek mahallede kapı kapı dolaşarak ev ev dolaşarak vatandaşa yaptığımız projeleri yaptığımız çalışmaları belediyemizin faaliyetlerini anlatıyoruz. Böyle böyle görevlerimiz var. Tabii şu an ara dönemdeyiz. Bu yüzden çok sıkı bir çalışmamız yok. Ama genelde seçim dönemleri daha aktif oluyoruz. Seçim dönemleri zaten biraz daha iş yükü fazla olduğu için elimizden gelen her işi yapıyoruz. Bu bayrak asmaktan kapı kapı dolaşmaya kadar gidiyor. Bu şekilde:

Tülay Ataman:  Evet. Organizasyon, sosyal medya danışmanlığı ve proje liderliği yapıyorsunuz anladığım kadarıyla.

Bedran Özel: Sosyal medya danışmanlığı demeyelim de sosyal medyaya yönetiyorum.

Tülay Ataman:  Tamam yani partiye bu hizmeti verdiğiniz için evet, evet, evet. Peki şöyle bir sorum var, size en çok etkileyen lider ya da siyaseti  kimdir? Neden bu günümüzün siyasetçileri, liderler arasında bildiği gibi geçmişe de dönük cevap verebilirsin?

Bedran Özel: Şimdi buna normalde Gazi Mustafa Kemal Atatürk diye cevap verirler ama ben bu sorulara hiç böyle cevap vermedim. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ü ben bir siyasi lider olarak görmüyorum. Eee vatanımızı kurtaran kuran bir lider olarak görüyorum. Eee hatta bence kendisine sorulsa kendisi de. Bir siyasetçi olarak tanımlamıyor dur. Onun dışında benim siyasi figür olarak örnek aldığım isim Bülent Ecevit.Bülent Ecevit’in halkçı, devletçi ve demokratik sol yaklaşımını çok doğru buluyorum. Kendime yakın buluyorum. Günümüz siyasetçilerinden de tabii ki de sayın genel başkanım, doğal liderimiz kendisine çok önemli bir siyasi figür olarak görüyorum. Özellikle kurultay sürecinden başlayıp partiyi birinci parti. Noktasına getirene kadar ki çalışması, özverili çalışması, fedakarlıklarıyla yakinen şahidim.Bu sebeple kendisini örnek alıyorum. Ve dediğim gibi Bülent Ecevit.

Tülay Ataman: Özgür bey de İzmir’de okudu. Liseyi biliyorsunuz yatılı.

Bedran Özel: Biliyorum, evet. Olarak işte hatta şunu da eklemek isterim, hatırlattığınız güzel oldu. Sayın genel başkanımız, Ege Üniversitesi eczacılık fakültesinden mezun ve Bornova Anadolu lisesinden mezun ömrünün aslında büyük bir kısmı Bornova’da geçmiş ve kendisi de benim ikinci memleketim Bornova diye tanımlar. Onun mezun olduğu üniversitede okumak bugün. Ve onun siyasete başladığı, onun yaşadığı bir ilçede siyaset yapmak zaten ayrı bir onur verici. Zaten böyle birini de örnek almamak elde değil.

Tülay Ataman: Naçizane ben şöyle düşünürüm, örnek alınacak insanlar geçilmesi gereken bir hedef olarak görülmelidir. Ulaşılması gereken bir hedef olarak değil. Evet, Özgür Bey’in İzmirli olma yolculuğu çok güzel, çok değerli. Bu kapsamda ben sizin İzmir’deki öğrenciler için çok daha iyi projeler üreteceğinizi ve destek göreceğinize  inanıyorum. Bu sorum daha ileride gelecek. Şimdi diğer soruma geçmek isterim. İlçemizde şu anda en fazla gündemde olan toplumdan sorunlar nelerdir? Ve bu sorunlar karşısında sizin ne gibi projeleriniz olabilir? İlçemiz bazında cevap verebilirsiniz.

Bedran Özel: Şimdi Bornova ilçesinde yaklaşık bir kaç haftadır gündemde olan bir toplumsal sorun var. En önemlisi neden ben bahsetmek istiyorum çerez projesi . ÇEDAŞ projesi kapsamında ilçemizdeki okullara 99 tane imam atandı. Bu projeyi şöyle özetlemek istiyorum. Okullarda pedagojik eğitimini tamamlamış öğrencilerle nasıl iletişim kurması gerektiğini bilen üniversite eğitimini tamamlamış, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerimiz var. Biz çocukların aldığı din eğitimlerinin din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerimizin aracılığıyla alınmasını istiyoruz ama atanan imamlar çerez projesi kapsamında atanan imamlar imam hatip mezunu lise, lise mezunu imamlar. Ve biz bunların okullarda çocuklarımıza ne öğrettiğini bile tam olarak bilmiyoruz. Eee bunu sorun karşısı özellikle Bornova burada özel olarak seçilen bir ilçe. Bornova’ya 99 adet imam atandı. Biz bunun karşısında günlerdir gerek ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün önünde gerek Bornova merkezde günlük 2 saat nöbet tutuyoruz. Bütün sosyal demokrat, laik, bilimsel eğitimi savunan bileşenlerle birlikte sadece bir Cumhuriyet Halk Partisi örgütü olarak değil, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla dernek. Yerle buna karşı bir eylem yürütmekteyiz. Bu projenin. Derhal biz geri çekilmesini istiyoruz ve geri çekilene kadar da buna karşı eylemimiz devam edecek. Tekrar az önce de belirttiğim gibi bizler çocukların din eğitimi almasına dini yönden. Kendilerini geliştirmelerine bir şeyler öğrenmelerine karşı değiliz ama bunların din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri aracılığıyla ve aileleri aracılığıyla öğrenmelerini istiyoruz. Bunları ne öğrettiğini bilmediğimiz imamlar aracılığıyla öğretilmesini istemiyoruz. Bizim şu an ilçemizi ilgilendiren en büyük benim bence en büyük toplumsal sorun bu. Önce bu sorunu halletmemiz gerekiyor onun dışında. İlçemiz bir üniversite kenti ya da buna muhtemelen soracaksınız.

Tülay Ataman: Lütfen siz devam edin.

Bedran Özel: Bornova bir üniversite kenti. Bornova’da 2 tane üniversite var. Ege Üniversitesi gibi Türkiye’de hatta dünyada kendini ispatlamış nitelikte bir üniversite var ve çok fazla öğrenciye sahip. Ama bornova’da yeterli sayıda yurt imkanı yurt maalesef yok. Yani farklı illerden İzmir’e gelen Bornova’ya gelen burada eğitim gören öğrenciler barınma sorunu sorunu yaşıyor çok büyük. Ölçekte barınma sorunu yaşıyor. Devlet bunu tam olarak karşılayamıyor biz bunu. Hani defaten söyledik, yapıyorsanız siz yapın, yapamıyorsanız bize yetki verin. Biz yapalım. Bize yetki de vermediler. Yani böyle de bir sorun var Bornova özelinde. Evet, peki bu sorun karşısında günde 2 saat nöbet tutmanın dışında yaptığınız herhangi bir başvuru. Daha böyle hani yazışarak çözmek durumunda kalabileceğiniz projeleriniz var mı? Çünkü bu yetmeyecek, yeterli gelmeyecek bunu.

Tülay Ataman: Örneğin belirler arasında bir veliler arasında bir duyarlılık oluşturuyor musunuz? Okul müdürleri ve öğretmenleri ilgili bununla ilgili bir çalışmanız oldu mu? Milli eğitime bununla ilgili bir yazı veya bir bildiri gönderdiniz mi veya iznini bir gösteri yaptınız mı? Yani sadece nöbet tutmakla olmayacak. Anladığım kadarıyla farklı bakış açılarınız bulunuyor mu?

Bedran Özel: Şimdi şöyle özetleyeyim, bizi resmi yazışmaları gerek kaymakamlık ya gerek ilçe Milli Eğitim müdürlüğüyle yaptık. Ama bizim yetki alanımız kısıtlı ilçe Başkanlığı olarak. Bunu partimizin üst kurulları zaten defa ilettiler. Biz onun dışında yetki alanımızı aşmamak kaydıyla velilerle görüşme sağlamaya çalışıyoruz. Aslında bu toplumsal soruna. Sadece bir ilçe örgütünün veya sivil toplum kuruluşlarının derneklerinin tepkisiyle çözülecek bir sorun değil. Bunları velilerin bizden daha çok talep etmesi gerekiyor ama. Şöyle de bir problemimiz var, eee veliler belki de şu an yaklaşan riskin tehlikenin farkında değiller. Yani çocuklarının okullarda ne öğrendiklerini belki de bilmiyorlar. Belki de haberleri yok. Biz bu sebeple velilerle görüşme sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık bir haftadır 2 haftadır zaten bu çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de devam edecek velilere de bu işin. Onu okul önlerinde bildiri dağıtımı gibi bir projeniz olacaktı. Onu da hemen şöyle özetleyeyim biz. Bu nöbetlerin çizdi ilk 2 gün ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde nöbet tuttuk, ikinci günün sonunda kaymakamlık tarafından bize yasak getirildi. Biz ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde nöbet tutamıyoruz. Artık Bornova merkezde nöbet tutan biliyoruz. Gerekçe olarak velilerin şikayetçi olduğu söylendi. Tabi ne kadar doğru, ne kadar yalan bilmiyoruz? O sebeple okulların önünde bildiri dağıtma gibi bir. Şansımız yok ve ilçemizde eğitim komisyonumuz var. Eğitim komisyonumuz Bornova’daki bütün okulları dolaştı. Bütün okullara gittiler ama hiçbir okulda içeriye alınmadılar. Yani yasak getirildi. Bu sebeple bizim bildiri dağıtma gibi herhalde okulların önünde böyle bir imkanımız yok. Dediğim gibi yetki alanımız kısıtlı ve kaymakamlığımızın bize belirlediği noktalarda belirlediği saatlerde biz ancak eylemlerimizi yapabiliyoruz. Hemen burada bir soruyla beraber bir öneride bulunmak isterim. Günümüzde biliyorsunuz normal bir hayat var ama bizde bir bilgisayarın içinde bir hayat var. Madem sizin okullarda bildiri dağıtmanız, nöbet tutmanız ya. Saklanıyor bir internet projesi geliştirip internet üzerinden oylama yaptırabilirsiniz insanlara. Onu şöyle yapıyoruz zaten sosyal medyadan bunu oldukça yaymaya çalışıyoruz.

Tülay Ataman:  Normal  okullarda imama hayır oylama yapabilirsiniz. Bu oylamayı noter huzurunda yapabilirsiniz. Bu şekilde meclise götürebilirsiniz.

Bedran Özel: Naçizane bu konu zaten meclise taşındı. Bizim milletvekillerimiz de sık sık bu konuyu gündeme getiriyor. Ama dediğim gibi bizim ilçe Başkanlığı olarak yetkilerimiz kısıtlı. Biz bu yetkiler çerçevesinde sadece eylem yapa, eylem ve çalışma yapabiliyoruz. Onun dışındaki zaten dediğiniz gibi işte velilerin taleplerini veya diğer bildirileri partimizin üst kurulları zaten Milli Eğitim bakanlığı’na gönderiyor.

Tülay Ataman:  Siz de bunun sıkı bir takipçisi olarak destekliyorsunuz.

Bedran Özel: Bu çalışmayı evet bu çalışmaları biz de. Sokakta destekliyoruz, insanları örgütleyerek destekliyoruz.

Tülay Ataman: Peki, Bedran bey ilçenizde kadınlar, yaşlılar gibi belirli grupların ihtiyaçları üzerine hangi adımlar atılıyor veya bu konuda projeleriniz var mıdır?

Bedran Özel: Bu konuda Bornova belediyemizin projeleri var. Kadınlarımız için önce kadınlarımızın çocuk bakmaktan vakit ayırabilecekleri, özellikle anne olanların vakit ayırabilecekleri ve kendilerini iş hayatına atabilecekleri bir zaman yaratmak adına belediyemiz. Kreşler açıyor bu kreşlerde. Çocuklarımız gün boyu orada oyun oynuyorlar. Belli başlı basit dersler alıyorlar. Biraz da okul öncesi eğitim gibi. Bu sayede annelerimiz vakit ayırabiliyorsun, kendilerine, iş hayatlarına vakit ayırabiliyor var. Hatta burada bir parantez açmak istiyorum kreş açacağız dediğimizde bile. İktidar bize dedi ki açamazsınız. Açtığınız kreşleri de kapatacağız diye yazı gönderdiler. Biz bizim buna dinlenmemiz karşısında geri adım attılar. Onun dışında belediyemizde kadın meclisi kuruldu. Kent konseyinin altında kadın meclisi kuruldu. Kadın meclisi ile birlikte o mecliste çalışma grupları oluşturuluyor ve bu çalışma gruplarıyla kadınlarımızı kenti yönetmeye ortak hale getirmiş oluyoruz. Bu da yeni başlayan bir proje. Bornova’da bunun da meyvelerini en kısa zamanda göreceğimizi ümit ediyorum.

Tülay Ataman: Evet, Karşıyaka da yıllar önce kadın Kent Konseyi vardı. Bornova’da başladı. Ne mutlu diğer soruma geçmek isterim. Bornova, öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir ilçede öğrenciler için sosyal projeler, aktiviteler yermiş, barınma dediniz ama festivallerin biraz da işin genç ve eğlence kısmına bakacak olursak evet ülke yönetimi çok önemli. Evet bu projeler çok önemli ama gençlikte bir kere oluyor. Bornova’daki gençlerimize sizin gibi şehir dışından veya başka bir yerden gelen öğrencilerimize, Bornova’ya İzmir’e unutulmaz bir öğrenci anısı anılarıyla doldurmak için bu yönde. Projeleriniz olacak mı ya da oldu mu?

Bedran Özel: Şöyle söyleyeyim, bu yönde projelerimiz oldu. Öncelikle bunu. Gençlik Kolları Başkanlığı dönemimde yapmıştım. Gençlik Festivali düzenlemiştik. Ama, önümüzdeki süreçler için ben biraz daha bahsedeyim. Önce şunu söylemek isterim, bizim ilçe Başkanlığı olarak bütçemiz ve yetkimiz çok büyük bir faaliyet için yeterli değil. Bunu belediyemiz aracılığıyla biraz daha yapabiliyoruz. Zaten belediye başkanımız sayın Ömer Eşki’de gençlere sözü vardı. Biliyorsunuz üniversitelerde festivaller yasaklandı. Geçtiğimiz yıllarda maalesef belediye başkanımız sayın Ömer Eşki i gençlere bir sözü vardı. Üniversitede geçmişte yaptığımız festivalleri aratmayacak. Festivalleri Bornova’da hep birlikte yapacağız dedi ve bu konserleri hep birlikte yapacağız dedi. Göreve geldikten sonra da zaten. Forumun bu forumun kaynağı da başkanımızın bu açıklamasıdır. Dinliyorum, buyurun evet zaten bundan sonra zaten birkaç tane konser yaptı kendisi. Hatta adaylık döneminde de benim de Gençlik Kolları Başkanlığı dönemimde büyük Bornova Büyük Park’ta gençlik Festivali düzenlemiştik. Bu festivalin aynısını tekrar düzenlemeyi amaçlıyoruz. Onun dışında gençlerin. Biz barınma, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hamleler yapıyoruz. Gençlik merkezleri açıyoruz. Bu gençlik merkezlerinde öğrencilerin hem karınlarını doyurabilecekleri hem de sosyalleşme bilecekleri bir alan yaratma amacımız var. Gençlerin oraya gelip. Bir istediği bir kitaba ulaşabileceği bilgisayar başında çalışabileceği, aynı zamanda kütüphane olarak kullanabileceği, aynı zamanda gençlerin sıkça oynadığı Monopoly, satranç gibi oyunların orada olabileceği ve gençlerin orada sosyalleşme bileceği bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda da gençlik merkezlerini açmaya çalışıyoruz. Dediğim gibi belediye başkanımız zaten Bornova’ya üniversite okumaya gelen birisi. Bundan yaklaşık 20 yıl önce. O yüzden gençlerin bugün Bornova’da yaşadığı sıkıntıların. Şunu da biliyorum, evet gençlerin bugün Bornova’da yaşadığı sıkıntıları en iyi bilen kişilerden birisi kendisi ve bu sıkıntıları da bugün gençlere yaşatmamak adına elimden gelen bütün çabayı gösteriyor.

Tülay Ataman:  Bedran bey, ben de 20 yıl önce üniversiteye üniversiteye girmiş bir insan olarak evet, 20 yıl önceki üniversite ortamları bugün yok. O özgürlükler yok, o kutlamalar. Evet teknoloji daha eskiydi. Evet, imkanlar daha kısıtlıydı ama gençler daha sosyal ve daha mutluydu. Bugünün gençlerinde bunun hakkı olduğunu düşünüyorum. Başkanımızın sizin parti genelinde olsun gerek halkla iç içe olsun. Bu çalışmalar öncelik vereceğinize inanıyorum. Bu bahar takipçisi daha sıkı bir takipçisi olacağım. Bornova’nın bekleyen soruma geçmek isterim. Parti olarak gelecekte hangi konulara daha fazla odaklanmayı planlıyorsunuz? Biraz böyle sorularımı parti vizyonuna kaydırıyorum.

Bedran Özel: Soruyu bir daha alabilir miyim?

Tülay Ataman:  Tabi. Parti olarak gelecekte hangi konulara daha fazla odaklanmayı planlıyor?

Bedran Özel: Şimdi biz sosyal demokrat anlayışa sahip bir partiyiz. Eee, biz yargının bağımsızlığını hedefleyen bir partiyiz. Biz bütün vatandaşlarımızın eşit yurttaş seviyesine getirip bütün vatandaşlarımızın eşit ve hakkaniyetli bir şekilde hizmet almasını amaçlayan bir partiyiz. Bizim yapacağımız projeler, programlar tamamen bunlara yönelik olacak. Öncelikle onu söyleyeyim. Bizim bir program tüzüğümüz yakında olacak. Bununla ilgili bütün ilçelerimizde çalışmalar devam ediyor. Şu an yeni yapacağımız parti programı bizim iktidara geldiğimizde ülkeyi nasıl yöneteceğini zaten açıklayan bir program olacak bunun üzerine. Eee daha dün zaten ilçemizde bir Parti programı konulu danışma kurulu yapıldı. Bununla ilgili biz işte sağlık hakkında. Eğitim hakkında hukuki anlamda bütün alanlarda biz ülkeyi nasıl yöneteceğinize, hangi konulara ağırlık vereceğimizi, hangi konularda nelere dikkat edeceğimizin çalışmalarını şu andan yapıyoruz. Bir nevi iktidara bir hazırlık yap içerisindeyiz şu anda. Dediğim gibi genel olarak da özetlemek gerekirse, yapacağımız bütün projelerde bütün çalışmalar, sosyal demokrat yargının bağımsızlığını ve vatandaşlarımızın eşit yurttaş seviyesinde değerlendirdi. Değerlendirildiği bir tabanda yer alacak.

Tülay Ataman: Çok güzel. Peki ilçe Başkan Yardımcısı olarak partimizin genel vizyonu nasıl tanımlarsınız? Yani buna biraz da sizin bakış açınızı ekleyelim. Eksiklikleri, olması gerekenler veya çok memnun olduğumuz bölümler olarak siz bir değerlendirme yapar mısınız bize?

Bedran Özel: Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi yıllardır çok zor bir süreçten geçiyor. Biz yıllardır iktidar olamayan bir partiyiz. Biz bunun öz eleştirisini yapıyoruz. Yıllardır iktidar olamamanın vermiş olduğu zorluklar var. Biz iktidar partisi gibi rahat siyaset yapabilir, yapan bir parti değiliz. Çünkü imkanlarımız kısıtlı bütçemiz, kısıtlı yetki alanlarımız kısıtlı. Biz bu eksiklikleri örgütsel gücümüzle tamamlayan bir partiyiz. Bizim partiyi ayakta tutan. Partiyi ileri taşıyan tek gücümüz örgütümüz. Parti üyelerimiz. Bu bağlamda bizim partimizin vizyonu aslında biraz da halkın içinden geliyor. Çünkü bizim partimizde biz hiçbir zaman bir memura siyaset yapmıyoruz. Biz bir ev hanımına siyaset yaptırıyoruz. Biz bir öğrenciye siyaset yaptırıyoruz ve onlarla birlikte siyaset yapıyoruz. Bu yüzden bizim. Vizyonumuzla bakış açımız da vatandaşla aynı çizgide aslında. Bir de sormuştunuz bir soru içerisinde. Sizin bakış açınızı merak ediyorum. Yani bu vizyona sizin öyle öz eleştirinizi almak isterim. Parti içinden bir bakış olarak. Şöyle söyleyeyim. Biz yıllardır iktidara gelememiş olmamızın sebeplerini her zaman konuşuyoruz, her zaman araştırıyoruz. Bir özeleştiri yapmak gerekirse biz parti olarak geçmişte yaptığımız hatalara bakmak gerekirse bir biz Türkiye’yiz, 81 il olarak değerlendirmedik. Yani Konya’da yaşayan bir vatandaşla İzmir’de yaşayan bir vatandaşın ihtiyaçlarını. Eee hayattaki hedeflerini.Hayattan beklentilerini aynı değerlendirdik. Bu bağlamda bir hata yaptık. Bu hataları düzeltmek için uğraşıyoruz şu an ve bu hataları en kısa zamanda düzeltip vatandaşın karşısında daha güçlü, onların derdini daha iyi anlayabilen bir parti olarak çıkacağız. Böyle bir ilçe başkanlıklarına çok büyük iş düşüyor.

Tülay Ataman:  Evet. Güzel bir cevap, doğru bir eleştiri, teşekkür ederim. Son olarak seçim kampanyalarında sosyal medya ve dijital platformların rolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Partiniz bunu doğru kullanabildi mi iyi değerlendirebilirsiniz mi? Örneğin şöyle bir ek yapmak isterim soruya. Seçim izleme opsiyonu verdiğimiz bir web sitesi paylaştınız. Parti olarak ve seçimin ilk dakikalarında site patladı. Şöyle sormak isterim, hani bunu kullanabiliyorsunuz? Evet, ama o site o kadar erken patlayabilir de daha doğru bir şekilde yapılabilirdi. Neden bu kadar acemice bir hareket Cumhuriyet Halk Partisi gibi köklü ve değerli bir partide neden bunu yaşadık?

Bedran Özel: Yok şimdi şöyle dönemlerinde dijital kampanyaları yeterli önemi veriyor ama yeterli planlamayı mı yapamaz? Şimdi şöyle söyleyeyim. Sosyal medya konusunda. Hatta önce diğer soruya cevap vereyim, ben o işin teknik kısmını bilen birisi değilim, onu bilen o kısımlarda çalışan daha profesyonel bu işin eğitimini almış arkadaşlarımız var. Onlar bu konuya daha hakim olurlar ama seçim günü şöyle bir şey var. Seçim günü 80 milyonun seçim sonuçlarına kilitlendi. Bir an yaşıyoruz. Bu anda 80 milyonunun giriş yaptığı bir sitenin veri tabanını kuvvetlendirmek için daha iyi çalışmalar yapılabilir fakat bunu yapmanın da başarmanın da ben kolay olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Ama bu benim profesyonel olduğum bir alan değil. Bunun için çok fazla bu konu hakkında yorum yapamayacağım.

Bedran Özel: Ama, seçim kampanyası döneminde sosyal medyadaki etkinliğimiz adına ben şunları söyleyebilirim, biz parti örgütü olarak özellikle Türkiye’de belki de sosyal medyayı en iyi kullanan partilerden birisiyiz. Bizim çünkü örgütsel gücümüz, gençlik kollarımız, kadın kollarımız il, ilçe örgütlerimiz, sosyal medyayı çok aktif olarak kullanıyorlar. Özellikle de seçim dönemleri. Ve şöyle de bir şey var, bizim ulusal basında bizim haberimizi yapan Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim kampanyasının haberini yapan veya Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanına Cumhurbaşkanı adayını yayınlayan çok fazla bir basın organı yok. Ulusal basının birçoğu iktidar partisine yakın basın kanalları ve bizi paylaşmıyorlar. Bizim seçim kampanyamızı göstermiyorlar. Biz bunu bildiğimiz için. Seçim kampanyamızı daha çok sosyal medya üzerinden reklamımız daha çok sosyal medya üzerinden yapmaya çalışan bir partiyiz. Bunun bize getirdiği artılar oluyor, eksiler oluyor. Artılar şu şekilde. Eee. Gençlerin özellikle çok yoğun olarak kullandığı bir platformda biz daha aktifiz ama şöyle de bir eksisi oluyor, sosyal medya çok fazla bilgi kirliliğine sahip bir platform. Çok fazla yanlış haber, yanlış bilgi var ve bunlar bizim aleyhimize kullanabiliyor. Söylemediğimiz bir cümle. Eee söylemiş gibi lanse edilebiliyor ve bu çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Buna önlem almakta bazen güçlük çekiyoruz veya konuştuğumuz bir cümlenin başı önü kesilip sosyal medyada bir tweet atılarak bizim aleyhimize kullanılabiliyor ve çok hızlı yayılıyor. Böyle zararlarını görebiliyoruz ama dediğim gibi biz sosyal medyada Türkiye’deki diğer siyasi partilerden çok daha güçlü bir siyasi partiyiz.

Tülay Ataman: Evet, Cumhuriyet Halk Partisi’nin dijital platformlara bakış açısını anlattınız. Bahsedilegeldiği üzere bu anlamda alınabilecek güvenlik önlemleri evet alanımız olmadığı cevap vermediniz. Bunun da önlemleri emin olun alınabilir. Çünkü bugün bir alışveriş sitesi bile bir e ticaret sitesi bile bunun önlemini alabiliyorsa Atatürk’ün kurduğu. Cumhuriyet, Cumhuriyet Halk Partisi bunun önlemini çok rahat alabilir. Ben bunun da önüne geçileceğine inanıyorum. Bu vizyona sizin gibi genç arkadaşlarımız sahip. Zaten değişim gençlerden başlar ve siz de bunu başaracaksınız. Sorularım bu kadardı. Sizin eklemek istediğiniz ya da paylaşmak istedikleriniz varsa lütfen iletin haber metnini eklemek isterim. Buyurun ben sizi dinliyorum.

Bedran Özel: Şimdi ben konuşmamı şöyle bitirmek istiyorum, Türkiye’de iktidarın baskıları sonucunda. Gençler siyasetten uzaklaşmaya başladı ve apolitik olmaya başladı. Ben genç arkadaşlarıma, yaşıtlarıma kardeşlerime şunu söylemek istiyorum. Az önce siz de belirttiniz, değişim gençlerden başlar ve bu ülkenin geleceği bu vatanın geleceği biziz. Bizim bunun için daha çok siyaset yapmamız gerekiyor. Bizim sadece evden televizyondan izleyip siyasetçileri eleştirmek bense o arenada var olup doğru bildiğimizi kendimiz yapmamız gerekiyor. Bunun için ben genç arkadaşlarıma şu tavsiyeyi vermek istiyorum, gelin birlikte siyaset yapalım. Hatta şunu bile söylüyorum, ben çoğu zaman Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapmanız benim için tabii ki de güzel olur. Beni tabii ki de mutlu eder ama kendi ideolojisine yakın, kendi düşüncenize yakın herhangi bir siyasi partide aktif olarak siyasi siyaset yapmanızı öneriyorum çünkü. Ulu önderimiz de bu ülkeyi bize emanet etti. Bu ülkenin kalkınması için muasır medeniyetler seviyesine getirilmesi için bize yıllar öncesinden bir talimat verdi. Bizim buna sadık kalmamız gerekiyor ve bu ülkenin geleceği için vatanımızın bağımsızlığı için. Yaşadığımız bütün sıkıntıları bitirmek için biz gençlerin daha çok siyaset yapması gerekiyor ve siyasi arenada daha güçlü olması gerekiyor. Daha örgütlü olması gerekiyor. Bu yüzden bütün genç arkadaşlarıma tavsiyem. Bunu sadece gelin Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapalım diye söylemiyorum. Kendi ideolojisine yakın bulduğunuz bir siyasi partide veya illa siyasi parti olmasına gerek yok. Herhangi bir mecrada siyaset yapsın, yapın.

Tülay Ataman:  Evet, bu çağrınıza daha derinden büyük bir yer vereceğim. Bunun sözünü ben vereyim. Size teşekkür ederim. Çok yerinde ve doğru bir çağrı. Ben başarılar diliyorum. Çalışmalarınız güzel, amaçlarınız güzel. Kariyer hayatınız umarım çok başarılı ve güzel geçecek.

Bedran Özel: Teşekkür ederim.

 

Bedran Özel, siyasi hayatında yerel halkın sorunlarına duyarlı bir lider olmayı, genç neslin siyasete katılımını artırmayı ve Bornova’yı daha yaşanabilir bir yer haline getirmeyi hedeflemektedir. CHP Bornova İlçe Başkan Yardımcısı olarak, partinin değerlerini ön planda tutarak, değişim ve gelişim için çalışmaya devam etmektedir.

Haber
Tülay Ataman